Inloggen
Contact

Test voor BENG-eis nieuwbouw in 2020


Foto: Neprom.nl
Nieuwe gebouwen moeten in Nederland Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) zijn vanaf 1 januari 2020. Wat de eisen van deze energieprestatie is, wordt dit jaar bestudeerd.

De regering zet druk achter de verduurzaming van nieuwbouw. In een Kamerbrief liet minister van BInnenlandse Zaken Kajsa Ollongren eind december weten dat alle bouwaanvragen vanaf 1 januari 2020 aan BENG-eisen moeten voldoen. Eerder werd nog aangenomen dat de deadline 2021 zou zijn. De Europese richtlijn energieprestatie van gebouwen (EPBD) schrijft vanaf 2020 voor.

Kostenoptimalisatiestudie
De BENG-verplichting werkt met energieprestatie-eisen die vooralsnog niet defintief zijn, schreef energiebesparingsvakblad Ensoc.nl eerder al. In de loop van 2018 zal met een kostenoptimalisatiestudie de haalbaarheid van de eisen getest worden.

Drie indicatoren
De bestaande haalbare BENG-eisen zijn door adviesbureau DGMR vastgesteld aan de hand van drie indicatoren van energieprestatie: de maximale energievraag, het maximale primaire fossiele energiegebruik (beide in kilowattuur per vierkante meter gebruiksoppervlakte per jaar) en het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten.

Eisen in de praktijk gehaald
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) verwacht dat de definitieve eisen ‘voor het grootste deel van de gebouwen goed financieel haalbaar zijn in 2020’, staat te lezen op haar website. Wel krijgt gestapelde bouw hoger dan vijf verdiepingen, studio’s en winkels ‘speciale aandacht’. RVO stelt ook dat de huidige eisen in de praktijk worden gerealiseerd, maar vooral in de top van de markt.

2000 BENG-woningen
EPA-W-adviseurs zullen ook al voor 2018 meer BENG-nieuwbouw tegenkomen. Volgens het platform Zeer Energiezuinige Nieuwbouw hebben bedrijven die deelnemen aan het platform per 1 januari 2018 tussen de 2000 en 3000 nieuwbouwwoningen te hebben die geheel of grotendeels voldoen aan de geplande BENG-eisen. Dat meldt de minister in haar Kamerbrief. De markt is ook betrokken bij de kostenoptimalisatiestudie die plaats gaat vinden.

Lees meer over de BENG-eisen en Europees onderzoek naar energieneutrale bouw in het artikel op Ensoc.nl.