Inloggen
Contact

Slim besparen in utiliteitsbouw met zelflerende software


Bron: EnergyCentral.com

Fudura, ING, Google. Alle drie bedrijven die inzetten op energiebesparing met zelflerende software om energie-efficiëntie verder te automatiseren. Energiebeheerders en -coördinatoren die op de hoogte willen blijven van dergelijke trends kunnen de opleiding Energiecoördinator van FedEC volgen!

Energiemanagementbedrijf Fudura liet onlangs weten een belang van 40 procent te nemen in Sustainable Buildings. De investering in Sustainable Buildings biedt Fudura de kans om haar dienstenpakket aan klanten verder uit te breiden, geeft Fudura aan in een bericht. ““Door de combinatie van kwalitatieve meetdata en -infrastructuur met het softwareplatform en de geavanceerde bewaking en intelligente besturing krijgt data meerwaarde. Zo worden bedrijven en organisaties slim ondersteund bij het behalen van hun duurzaamheidsdoelstellingen”, stelt Tuan Anh Nguyen, operationeel directeur van Sustainable Buildings.

Fudura houdt zich onder andere bezig met meet- en schakelinstallaties en werkt sinds enige tijd al samen met de startup e-nolis, dat de zelflerende Energy Navigator ontwikkelde om besparingskansen te bespeuren.

Kunstmatige intelligentie koelt Google
Google automatiseert niet alleen het zoeken naar energiebesparing, maar ook het besparen zelf. Nadat een kunstmatige intelligentie ontwikkeld met DeepMind 40 procent energiebesparing op koeling in datacenters realiseerde, besloot Google de koeling in zijn geheel ‘uit te besteden’. De kunstmatige intelligentie moet zich wel houden aan enkele veiligheidsregels, zoals interne veiligheidsvoorschriften, maar regelt de temperatuur in de datacenters verder op eigen houtje. Ontwikkelaar van machine learning DeepMind stelt in haar blog dat dit soort systemen ook kansen bieden voor energiebesparing in industriële bedrijfsprocessen en hoopt het op te schalen.

Niet genoeg energieconsultants
Energieverspilling in gebouwen aanpakken was ‘tot dusver tijdrovend’, weet Bram Adema. “Er zijn ook niet genoeg energieconsultants om de meer dan 500.000 gebouwen in Nederland in de gaten te houden.” Daarom ontwikkelde Adema, werkzaam bij CFP Green Buildings, met ING de Energierobot. Het EPA-adviesplatform schreef eerder al dat met de robot verspilling van duurzame energie in gebouwen sneller te vinden is. ING stelt dat tot 15 procent aan energiebesparing te identificeren is, “de helft van het totaal van de duurzaam opgewekte energie in Nederland”.

Leren over energie beheren?Ga de studiebanken in!
Aandacht voor energiebeheer is niet alleen nodig uit zorg voor het klimaat, het bespaart u ook veel geld. Om een energieadvies op maat uit te kunnen brengen – binnen uw eigen bedrijf of (overheids-) instelling of extern – is deskundigheid nodig. De FedEC-opleiding energiecoördinator verschaft u dé energiekennis die u nodig heeft om uw functie goed uit te oefenen. Interesse? Meld u nu aan voor 15 tot en met 23 oktober 2018!