Inloggen
Contact

‘Samen brengen we label en gebouw dichter bijeen’

 

Labels en energieprestaties sluiten beter op elkaar aan door kwaliteitsverklaringen en strakkere regels, vindt senior technicus Esther Gerritsen. Verder kan kwaliteitsborging volgens de EPA-bijscholer standaardisering van labels garanderen.

Als teamcoördinator Energie en Milieu bij Techniplan houdt Gerritsen zich ‘vanuit een helicopterview’ bezig met EPA-U-advies, vertelt ze in gesprek met het EPA-adviesplatform. Naast het advieswerk binnen de eigen organisatie schoolt Gerritsen EPA-U-adviseurs bij tijdens de instructiemiddag Bouwkunde voor installateurs van branchevereniging FedEC. Ze kreeg in 2015 als een van de eerste het certificaat kwaliteitsborging EPA-U overhandigd, bedoeld voor een meer constante kwaliteit van EPA-U-labels en vakbekwaamheid van adviseurs door bijscholing.

Markt en product
In de praktijk ziet Gerritsen dat ‘het werkelijke energieverbruik soms zo ver afstaat van wat het energielabel stelt’. “Een kwaliteitsverklaring van producten stelt adviseurs in de gelegenheid om energieprestaties zoveel mogelijk te registreren zoals ze zijn. Als labels de werkelijkheid dicht benaderen, ben je ook echt gebouwen aan het vergelijken.” Gerritsen merkt dat ook de EPA-methodiek zich in deze richting ontwikkelt. “De ruimte voor interpretatie halen adviseurs steeds meer uit de regels, omdat die duidelijker zijn.”

Van vergunning tot gebouw
Om label en gebouw dichter bij elkaar te brengen, zou de overheid ‘de cirkel van de energieprestatiecoëfficiëntmethode moeten sluiten’, stelt Gerritsen verder. “Van de bouwaanvraag tot het opgeleverde pand, zodat echt getoetst kan worden of een gebouw volgens de vergunning neergezet is met een energieverbruik dat aansluit bij de planning.” Bij de oplevering van een nieuw gebouw is het sinds 2011 verplicht om een energielabel op te stellen. Echter is de uitslag van dit energielabel niet direct terug te vertalen naar de uitgangspunten van de omgevingsvergunning, en komen de gegevens niet bij dezelfde partij terecht.

Kwaliteitsborging
Parallel aan de kwestie van energielabels en daadwerkelijk verbruik loopt de vraag van gelijke labels. Hoe garandeert de markt dat alle adviseurs hetzelfde product leveren? “Een label is een gestandaardiseerd product waarin geen kwaliteitsonderscheid zou moeten bestaan. Daardoor zou iedere adviseur ongeveer evenveel tijd kwijt zijn aan ieder label voor vergelijkbare prijzen.” In de markt zijn zowel specialistische labelbureaus actief als bedrijven die complexe projecten adviseren en het label als extra product zien. Die concurreren onderling op prijs. Om te garanderen dat in die concurrentie labels een standaardproduct blijven, is kwaliteitsborging van belang, betoogt Gerritsen.

Hoe zou jij dat doen?
De kwaliteit van gelijke labels kan onder andere geborgd worden door EPA-adviseurs bij elkaar te brengen, merkt Gerritsen. Bijeenkomsten zoals de bijscholing die Gerritsen verzorgt dragen hieraan bij. “De regels staan al best een tijdje vast en iedereen kent ze goed uit zijn hoofd. Maar elke situatie is anders en daarom is het goed om op de bijeenkomsten veel verschillende uitzonderlijke casussen langs te zien komen. Adviseurs vragen elkaar, ‘hoe zou jij dat doen?’ Zo kunnen we lessen trekken uit elkaars praktijk.”