Inloggen
Contact

Opfriscursus EPA-W: "Kennisontwikkeling is noodzakelijk"


EPA-W-adviseurs moeten dit jaar een opfriscursus volgen om hun diploma in 2019 te behouden. Branchevereniging FedEC begrijpt dat dit wringt met de eerder toegezegde vijfjarige geldigheid van deze diploma’s, maar benadrukt het belang van kennisontwikkeling: “De branche moet kritisch naar zichzelf kijken.”

Een goede adviseur houdt zijn kennis actueel, weet FedEC. Voor EPA-W-adviseurs is dit per 2018 ook verplicht in het kader van een leven lang leren en goed vakmanschap. Daarom moeten adviseurs een opfriscursus EPA-W volgen en een kleine afsluitende toets behalen. FedEC biedt zo’n cursus voor haar leden tegen een gereduceerde prijs aan.  Onderwerpen die in de opfrisbijeenkomst aan bod komen zijn onder andere de laatste stand van zaken in beleid- en wetgeving rond EPA-W en de Energie-Index, veelgemaakte fouten en opnametips, alsook praktijkcases.

Reden verplichte cursus
Het is EPA-W-adviseurs in 2015 toegezegd dat hun CITO-gekwalificeerde diploma’s 5 jaar geldig zijn. Om dat diploma te behouden, is het nu echter nodig om de opfriscursus te volgen en de toets te halen. Dat kan wringen voor FedEC-leden, beseft lid van de EPA werkgroep en docent van de opfriscursus Hugo Breuers. “”Als FedEC behartig je de belangen van je leden in iedere mogelijke overlegstructuur. Soms moet je op basis van aangedragen feiten en standpunten van andere leden in de betreffende overleggen pijnlijke beslissingen accepteren. We hebben gelukkig de pijn weten te verzachten door er geen CITO-examen aan te verbinden, maar een kleine toets op dezelfde dag. Laten we nu als branche zien dat we dit kunnen, dan hoop ik dat we hieraan vast kunnen houden. Ik heb er in ieder geval vertrouwen in dat we dit kunnen!

CI-rapportages en STEP-aanvragen
De noodzaak om de kennis van EPA-W-adviseurs te blijven ontwikkelen en om hier opnieuw een kwaliteitsstandaard voor vast te stellen staat vast, vertelt Breuers:  “De rapportages van Certificerende Instellingen (CI’s) en de soms, eerlijk is eerlijk, belabberd slechte STEP-subsidieaanvragen maken dat duidelijk. EPA-W-advies is een vak dat adviseurs dienen te beschouwen als hun ‘core business’.” Dit doe je er niet even bij, naast een andere baan. Daarnaast zien we dat sommige prijsvechters dusdanig weinig tijd vrijmaken voor opnames dat kwaliteit leveren vanuit menselijk oogpunt vrijwel onmogelijk is. De opfriscursus bevestigt het belang van deze vakkennis opnieuw, legt Breuers uit.

Praktisch en laagdrempelige cursus
FedEC benadrukt zoveel mogelijk zorg te zullen dragen voor een praktisch en laagdrempelig ingerichte bijeenkomst, aldus Breuers. “Enerzijds willen we werken aan kennisontwikkeling en anderzijds willen we geen bureaucratische drempels opwerpen. Adviseurs hoeven bijvoorbeeld geen CITO-examen te doen, maar ze dienen wel een kleine toets te halen. Daarmee voorkomen we vrijblijvendheid en stellen we onze standaard van kwaliteit vast.”