Inloggen
Contact

Nieuwbouw alsnog van gas af


Foto: Illustratief beeld nieuwbouw (bron: Neprom.nl)

Nieuwbouwwoningen met een gasaansluiting kunnen van het net af, zelfs als de contracten ondertekend op tafel liggen. Dat laat beleggingscommissie BPL Pensioen in Duivendrecht zien, waar het alsnog 14 eengezinswoningen van het aardgas afhaalt.

Het doet denken aan de ‘inkeerregeling’ die de sectortafel Gebouwde Omgeving voor nieuwbouwwoningen in gedachten heeft: een manier om geplande nieuwbouw met gasaansluiting toch aardgasvrij te realiseren. Beleggingsadviescommissie BPL Pensioen had in 2016 getekend voor de bouw van 14 eengezinswoningen mét gasaansluiting. Maar dat plan is nu van de baan. De organisatie heeft aan Duurzaam Gebouwd laten weten de woningen alsnog gasloos te laten maken door de projecontwikkelaar.

Van gas los financieel en technisch haalbaar
Voorzitter van de beleggingsadviescommissie BP Pensioen Henk Onstwedder zegt tegen de bouwsite “met de urgentie van de mondiale opwarming in het achterhoofd” nogmaals de plannen voor de woningen te hebben bekeken. Het bleek zowel financieel als technisch nog haalbaar om de woningen gasloos te maken, legt Onstwedder uit. De woningen krijgen een warmtepomp en zonnepanelen wat de meerprijs voor huurders moet drukken, mits ze zuinig met energie omgaan. Voor BPL Pensioen worden ook 47 appartementen ontwikkeld die met vloerverwarming en de terugwinning van warmte uit ventilatielucht zo min mogelijk gas nodig hebben.

Gemeente blij met besluit
Projectwethouder van de gemeente Ouder-Amstel Rineke Korrel zegt tegen Duurzaam Gebouwd heel blij te zijn met het besluit. De gemeente, waar het dorp Duivendrecht onder valt, heeft in haar coalitieakkoord onder andere de ambitie vastgelegd om per wijk te onderzoeken hoe bewoners hun woningen kunnen verduurzamen.