Inloggen
Contact

Nederland hamert op ‘kosteneffectieve’ labels

Er is Europese overeenstemming bereikt over een herziening van de richtlijn energieprestatie van gebouwen. Nederland verzet zich in de politieke discussie tegen kostbare aanpassingen van het energielabel.

In Brussel lag enige tijd een herzieningsvoorstel van de zogeheten Europese richtlijn energieprestatie van gebouwen (EPBD) op tafel. De Energieraad, waar Europese ministers dan wel staatssecretarissen belast met het energiebeleid inzitten, en het Europees Parlement waren het langer dan verwacht oneens over dit herzieningsvoorstel van de Europese Commissie, maar zijn 19 december toch uitgekomen op een politiek akkoord. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken zette zich in de onderhandelingen in voor zo min mogelijk dure aanpassingen van het energielabel, wordt duidelijk uit een Kamerbrief.

Technisch bouwsysteem
De Energieraad en het Europese Parlement onderhandelden onder meer erover of de energieprestatie van een gebouw vastgelegd moet worden als een technisch bouwsysteem wordt geïnstalleerd, vervangen of aangepast. Ollongren zegt dat Nederland in dit proces pleit tegen het verstrekken van nieuwe energielabels.

Energielabeldatabase
Eenzelfde punt maakt Nederland in de discussie over de energielabeldatabase. Een belangrijk Europees discussiepunt, schrijft Ollongren, is welke informatie via de database worden verzameld en verstrekt: “De inzet van Nederland in de onderhandelingen is er bij dit onderdeel op gericht om geen gegevens te verzamelen die privacygevoelig zijn en kostbare wijzigingen van de energielabeldatabase te voorkomen”.

Nieuwe EPBD
In het laatste overleg van 2017 kwamen de Energieraad en het Parlement er toch nog uit: het herzieningsvoorstel voor de EPBD is geaccordeerd. Daarmee zijn de regels, die ook impact hebben op EPA-methodieken en energielabels, nog niet formeel aangenomen. Een definitief akkoord wordt deze maand nog verwacht, meldden de Energieraad en de Europese Commissie.