Inloggen
Contact

Hoe moet een CV-installateur energieadvies geven?


Foto: Installateurs breiden volgens Uneto VNI hun kennis en vaardigheden naar bijvoorbeeld warmtepompen (foto DutchHeatPump.nl).


Installateurs adviseren woningbezitters niet of nauwelijks over duurzame alternatieven voor de cv-ketel, concludeert Vereniging Eigen Huis uit onderzoek. Uneto-VNI herkent zich niet in het beeld en moedigt woningbezitters aan met CV-installateurs om tafel te gaan.

Ruim 1414 woningbezitters die meededen aan een onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) had vorig jaar een CV-installateur over de vloer. In 1 van de 10 gevallen begon de monteur zelf over duurzame alternatieven voor de oude cv-ketel. Dit terwijl 70 procent van de woningbezitters verwacht advies te krijgen van installateurs en 80 procent tevreden is over deze adviezen. VEH wil daarom dat installatiebedrijven en cv-monteurs bij het (twee)jaarlijks onderhoud van ketels of vervanging advies geven over duurzame alternatieven.

Stoel repareren
Installateursvereniging Uneto-VNI herkent zich niet in het beeld van Vereniging Eigen Huis en zegt dat het onderzoek zich richt op cv-monteurs die langskomen voor onderhoud of reparatie, niet het installatiebedrijf dat langskomt voor een adviesgesprek. Voor uitgebreid energieadvies hebben CV-monteurs niet altijd genoeg tijd, vindt Uneto-VNI. “Ter vergelijking: iemand die een stoel komt repareren, geeft ook niet ongevraagd een compleet design-advies.”

Energieadviesgesprek niet genoeg
Installateurs ontwikkelen zich volgens Uneto-VNI juist steeds meer tot energieregisseurs. “Wij zien dat installateurs energieadvies verstrekken en zich bekwamen in nieuwe, duurzame energietechnieken, zoals warmtepompen en zonnepanelen.” De branchevereniging moedigt woningbezitters aan om een afspraak te maken voor een energieadviesgesprek. Dit is volgens Uneto-VNI echter niet genoeg: “Veel consumenten zijn wel geïnteresseerd, maar vinden duurzame alternatieven nog te prijzig.” Warmtepompen worden gelukkig snel goedkoper, maar desondanks moet het Klimaatakkoord ervoor zorgen dat verduurzaming van woningen betaalbaar blijft volgens Uneto-VNI.