Inloggen
Contact

CI: direct certificeren kost minder dan men denkt

EPA-U- adviseurs denken vaak dat zelf labels afmelden veel tijd en geld kost, maar dat valt best mee. Tanja van Rossum van de Certificerende Instelling (CI) EPG-Certificering breekt een lans voor individuele certificering: “Dat voorziet in een kwaliteitsslag."

De kosten en administratieve rompslomp van individueel certificeren en labels afmelden wordt overschat, bepleit Van Rossum. Als directeur van EPG-Certificering merkt ze dat EPA-U- adviseurs veelal denken dat labels afmelden bij koepels gemakkelijker is. “De gedachte is bijvoorbeeld dat je bij een koepel niet jaarlijks een audit hebt. Koepeladviseurs worden er echter ook uitgepikt bij de steekproeven.”

Tijd en geld
Van Rossum wil vooral het idee dat individueel certificeren en labels afmelden meer tijd en geld kost bestrijden. “Een gecertificeerd adviseur kan vanaf een minimaal aantal labels voordeliger zelf afmelden dan via een koepel. Het omslagpunt kan al zitten bij ongeveer 10 labels per jaar. Dat geldt voor EPA-U, maar ook voor EPA-W kan een eigen certificering voordelig zijn voor kleine bedrijven.”

Standaardhandboek

De administratieve rompslomp is ook minder erg dan adviseurs verwachten, vindt de directeur van EPG Certificering. “De certificering zou lastig zijn, net als het opstellen van een handboek. Maar KvINL biedt bijvoorbeeld een standaardhandboek aan. Verder worden de audits bij EPG-Certificering van tevoren goed voorbereid, zodat het de certificaathouder tijdens de audit minder tijd kost.”

Kwaliteitsslag
De CI-directeur is vooral voorstander van directe certificering van EPA-adviseurs vanuit kwaliteitsoogpunt. “De certificering voorziet immers in een kwaliteitsslag van dit vakgebied. Ook houden adviseurs zo meer direct contact met de CI en de auditor. En een bijkomend voordeel van individuele certificering is dat je flexibeler labels kan afmelden wanneer jou dat uitkomt.”