Inloggen
Contact

Boete ontbrekend W-label juridisch onjuist


Foto: Rawpixel on Unsplash

Wie zijn huis verkoopt zonder energielabel, riskeert een boete van 405 euro. Maar die boete is juridisch niet in de haak, concludeerde de Raad van State onlangs. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken gaat de kwestie onderzoeken.

Elke woningeigenaar is sinds begin 2015 verplicht om het energielabel van zijn woning te registreren en riskeert een boete van 405 euro als dit niet gebeurd is na verkoop. Maar die boete, een last onder dwangsom, is juridisch niet correct, heeft de Raad van State onlangs bepaald. Bouwwereld.nl legt uit dat een energielabel alleen aangevraagd kan worden door de eigenaar van een woning en dat na het passeren van de eigendomsakte een verkoper helemaal geen energielabel meer aan zou moeten kunnen vragen.

Bestuurlijke boete
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft in reactie op Kamervragen over energielabels gereageerd op de juridische kwestie. Ollongren zegt te bekijken wat de gevolgen van de uitspraak zijn voor de handhaving en te onderzoeken of de bestuurlijke boete in te zetten is als alternatief voor de last onder dwangsom.