Inloggen
Contact

Beter label? Betere prijs voor je huis


Bron: Eigenhaard.nl.

Een woning verkopen kan gemiddeld 2 procent meer opleveren met een goed label. Vastgoeddatabedrijf Calcasa concludeert in onderzoek dat vergelijkbare woningen voor een hogere prijs van eigenaar wisselen als het label beter is.

Door alle woningen te analyseren die sinds 2015 zijn verkocht kon Calcasa het prijseffect van definitieve energielabels vaststellen. Vanaf 2015 zijn energielabels verplicht en kunnen woningeigenaren online zelf het label van hun woning vaststellen. Hiervoor werden nog te weinig woningen verkocht met een definitief energielabel om onderzoek te doen, maar dat betekent niet dat sinds 2015 alle huisverkopers zich aan deze verplichting houden. Bij circa 15 procent ontbreekt nog steeds het energielabel bij verkoop.

Label en prijs op een rij
Calcasa laat in het rapport zien hoeveel woningen meer opleveren als ze een hoger energielabel hebben. In onderstaande tabel is bijvoorbeeld te zien dat een woning met een een A-label verkocht wordt met een 2,7 procent hogere prijs dan een vergelijkbare woning met een D-label.

Prijseffect energielabel ten opzichte van een lager label. Bron: Calcasa.

Allemaal een A?
In het Energieakkoord is gesteld dat Nederlanders per 2050 in een energieneutraal huis wonen en dat in 2030 het gemiddelde koophuis energielabel A heeft. Het labelonderzoek laat zien dat deze doelstelling voor de ene gemeente een stuk verder weg ligt dan voor de andere. In Zeewolde heeft 64 procent van de woningen een A- of B-label tegenover bijvoorbeeld 14 procent in Zwijndrecht. Almere is van de top 10 gemeentes met de meeste A- en B-labels de grootste. Dordrecht staat hier tegenover en is de grootste van de top tien gemeentes met het minste aantal A- en B-gelabelde woningen.


Percentage van de gelabelde woningen met energielabel A of B per gemeente in Nederland. Bron: Calcasa.