Inloggen
Contact

Automatisch energieadvies met ING-robot


Foto: De Energierobot gebruikt algoritmes om geautomatiseerd data van slimme energiemeters geautomatiseerd 24 uur per dag te vergelijken met specifieke benchmarks van gebouwen (foto EnergyCentral.com)

Panden koelen en verlichten buiten werktijd, verwarming in de zomer, verkeerd afgestelde klimaatinstallaties. Er valt ook in verduurzaamde gebouwen nog veel winst te behalen. ING wil dit speurwerk automatiseren met haar nieuwe Energierobot.

Van alle duurzaam opgewekte energie in Nederland wordt zo’n 50 procent door gebouwen verspild volgens ING, en de bank vindt dat dit anders kan. Met verduurzamingsadviesbureau CFP Green Buildings ontwikkelde ING de Energierobot om verspilling van duurzame energie in gebouwen sneller op te speuren. De robot gebruikt algoritmes om geautomatiseerd data van slimme energiemeters 24 uur per dag te vergelijken met specifieke benchmarks van gebouwen. De bank stelt in een bericht dat hiermee tot 15 procent aan energiebesparingsmogelijkheden te identificeren is, “de helft van het totaal van de duurzaam opgewekte energie in Nederland”.

Niet genoeg energieconsultants voor 500.000 gebouwen
De Energierobot is nodig omdat het opsporen van verspilling in gebouwen geen prioriteit heeft. De aanpak van energieverspilling in gebouwen was “tot dusver tijdrovend”, aldus Bram Adema, directeur van medeontwikkelaar van de Energierobot CFP Green Buildings. “Er zijn ook niet genoeg energieconsultants om de meer dan 500.000 gebouwen in Nederland in de gaten te houden. Daarom hebben we een robot ontworpen die dit 24/7 volledig automatisch kan. Omdat de robot het meest tijdrovende werk al heeft gedaan, kunnen installateurs en energieconsultants efficiënter werken en grotere impact hebben.”

Meer dan 17 miljoen vierkante meter onroerend goed
ING biedt de automatische verspillingsspeurder aan voor alle klanten van de vastgoedtak ING Real Estate Finance. ING REF financiert zo’n 30.000 gebouwen in Nederland met bij elkaar meer dan 17 miljoen vierkante meter aan onroerend goed. De Energierobot volgt op een eerdere samenwerking van de bank met CFP Green Buildings: eerder lanceerden ze een digitale online duurzaamheidsscan die ING REF toen ook aan al haar klanten aanbood.