Inloggen
Contact

Antwoorden op veelgestelde EPA-U-vragen

Het EPA-adviesplatform ondersteunt en informeert, onder andere door vragen van EPA-U-adviseurs te beantwoorden door een commissie van deskundigen. Hier hun reactie op de meest gestelde vragen van de laatste tijd.

Glas was een veelvoorkomend onderwerp in recente vragen op het EPA-adviesplatform. Daarom in dit artikel een langere behandeling van verschillende mogelijkheden om glas waar te nemen en in te voeren.

Inspectie: wat voer ik in?

1. HR (of + of ++) in de afstandshouder, maar geen zichtbare vlam.


Antwoord
Als in de afstandshouder is aangegeven wat voor soort glas het betreft, dan dit soort glas aanhouden. Soms staat er in de afstandshouder alleen een code, deze kan gebruikt worden om online na te gaan welk soort glas het betreft. Het is wel belangrijk dit goed te documenteren in het dossier.


2. Dubbel glas waarbij de tweede van de vier vlammen van binnenuit gezien een andere kleur heeft dan de anderen.

Antwoord
Voer HR-glas in.

3. Glas waarbij de derde van de vier vlammen van binnenuit gezien een andere kleur heeft dan de anderen.

Antwoord
Voer HR-glas in.

4. HR (of + of ++) in de afstandhouder waarbij de tweede van de vier vlammen van binnenuit gezien een andere kleur heeft dan de anderen.

Antwoord
Als er in de afstandshouder is aangegeven wat voort soort glas het betreft, dan dit soort glas aanhouden. De test met de vlam hoef je dan niet meer uit te voeren.

5. HR (of + of ++) in de afstandshouder waarbij de derde van de vier vlammen van binnenuit gezien een andere kleur heeft dan de anderen.

Antwoord
Als er in de afstandshouder is aangegeven wat voor soort glas het betreft, dan dit soort glas aanhouden. De test met de vlam hoef je dan niet meer uit te voeren.

Zonwerend glas / zonwerende coating

1. Is zonwerend glas / zonwerende coating alleen te herkennen door het spiegelende effect of de glasverkleuring aan de buitenzijde? Als je dit van binnenuit niet waarneemt, kan het dan wel zonwerend glas / zonwerende coating zijn?

Antwoord
Meestal is verkleuring / reflectie zichtbaar. Is dit niet het geval, dan is de wellicht aanwezige code op de afstandshouder te gebruiken om online op te zoeken of het zonwerend glas / zonwerende coating betreft.

2. Is er zonwerend glas waarbij je van buiten niet waarneemt, maar als je een vlammetje bij het dubbele glas houdt de derde vlam (van binnenuit) verkleurt? Dat zou dan aangeven dat er een intern zonwerend folie aan de binnenzijde van het buitenste glasblad (de spouwzijde van het buitenste glasblad) is.

Antwoord
Als het vlammetje op positie 3 anders van kleur is, betreft het meestal zonwerend glas. Zonwerende coating is vaak veel beter waarneembaar dan emissieverlagende coating.

3. Is zonwerend glas / zonwerende coating ook door middel van een vlammetje te zien dat van binnenuit gezien het vierde vlammetje verkleurt? Of kan je op deze manier een eventuele zonwerende coating niet herkennen?

Antwoord
Als het vlammetje op positie 4 anders van kleur is, betreft het meestal zonwerend glas. Zonwerende coating is vaak veel beter waarneermbaar dan emissieverlagende coating.

Conclusie

-Codes in glas zijn niet altijd leidend boven de vlammentest.

-Emissieverlagende coating kan aan beide zijden in de spouw zitten.

-Zonwerende coating kan aan de buitenzijden en binnenzijde van het buitenblad zitten.

-Als een coating waar te nemen is op het buitenblad aan de binnenzijde, kan het zonwerede of emissieverlagende coating zijn. De code of de kleur geeft meestal duidelijkheid. Zonwerende coating is soms duidelijk waarneembaar omdat het een veel sterkere kleurafwijking heeft dan een emissieverlagende coating. Als de code geen antwoord biedt én er is geen sterke verkleuring, dan gaat het waarschijnlijk om emissieverlagende coating en betreft het dus HR (++)-glas.