Inloggen
Contact

De Energie Index voor woningbouw (Epa-W)

Sinds 2015 is er een scheiding tussen het energielabel en energie index.

De energie index wordt opgesteld door een gediplomeerd Epa adviseur en afgemeld door een gecertificeerd bedrijf. De energie index zegt iets over de energiezuinigheid van een gebouw. Hoe lager het getal hoe energiezuiniger. De energie index wordt vooral gebruikt door woningcorporaties voor het bepalen van de punten volgens het Woning Waardering Stelsel.

Het energielabel (of vereenvoudigd label) is verplicht bij mutatie van een woning. Dit geldt zowel voor bij verkoop als verhuur. Een definitief energielabel laat zien hoe energiezuinig uw huis is. Het label maakt duidelijk welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. De labelklassen voor woningen lopen van A t/m G. Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst, woningen met een G-label zijn het minst energiezuinig. Het label geeft ook een overzicht van woningkenmerken, zoals het woningtype, isolatie, beglazing en verwarming. Het energielabel kan meerdere manier verkregen worden:

  • door in te loggen via DigiD op www.energielabelvoorwoningen.nl. Vervolgens zoekt u een erkend deskundige om uw energielabel definitief te maken
  • via het opstellen van een Energie Index. Bij afmeldingen van de Energie Index stuurt de overheid een energielabel retour. 

Op het ontbreken van een energielabel bij overdracht van een woning kan een boete opgelegd worden.

 

 

Energie Index aanvragen

Om een Energie Index te laten maken moet u op zoek naar een gecertificeerd bedrijf volgens de BRL 9500-01.