Inloggen
Contact

De utiliteit van het label

Het EPA-U energielabel is hét label voor utiliteitsgebouwen. Dit vertoont hoe energiezuinig het gebouw is en welke energiebesparende stappen passen bij het gebouw. De term utiliteitsgebouw staat voor een gebouw zonder woonbestemming. Voorbeelden hiervan zijn winkels, scholen, ziekenhuizen en kantoren.

Het energielabel is verplicht voor eigenaren van zowel bestaande als nieuwe utiliteitsgebouwen bij verkoop, verhuur of oplevering. Bij zowel verhuur als verkoop wordt van de eigenaar verwacht een afschrift van het energielabel aan de nieuwe huurder of eigenaar te overhandigen.  

De registratie van het energielabel voor utiliteitsgebouwen gaat iets anders in zijn werking dan als het gaat om woningen. Waar u bij een woning een voorlopig label ontvangt en zelf online omzet, heeft u bij een utiliteitsgebouw een opgeleide energieadviseur nodig om zowel het gebouw te controleren als om het label te registreren.  

Heeft u interesse in het aanschaffen van een EPA-U energielabel? Zoek op dit platform een adviseur bij u in de buurt.

Energielabel aanvragen voor utiliteitsgebouwen

Voor utiliteitsgebouwen verloopt de registratie van het energielabel anders dan voor woningen. U ontvangt geen voorlopig label en kunt dit ook niet online omzetten in een definitief label. U schakelt zelf een EPA-U adviseur in. Deze controleert het gebouw op een aantal kenmerken. Vervolgens ontvangt u als gebouweigenaar een energielabel. De deskundige registreert het energielabel.